Over borstkanker
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. De ziekte verloopt bij iedereen anders. Maar dat er veel emoties op u afkomen en veel informatie over behandelingen te verwerken is, is bij bijna iedereen het geval.
Over borstkankerzorg in het Meander
In het Meander Centrum voor oncologische zorg is de zorg rondom borstkanker multidisciplinair georganiseerd. Er wordt intensief samengewerkt tussen de gespecialiseerde vakgebieden als de chirurgie, radiologie, oncologie en plastische chirurgie voor een optimaal behandelplan. Op basis van uw behandelplan kan een gesprek volgen met de plastisch chirurg.
Over borstsparende operatie of oncoplastische chirurgie bij borstkanker
Bij een borstsparende operatie wordt de borstkanker met hieromheen een voldoende marge van gezond borstweefsel weggenomen. Na deze operatie is altijd bestraling van de borst nodig. Wanneer de plek te groot is om goed te kunnen sluiten door alleen de oncologisch chirurg of op een ongunstige locatie in de borst gelegen is, kan de plastisch chirurg helpen om toch een zo mooi mogelijk borst te behouden. Deze samenwerking wordt oncoplastische chirurgie genoemd.
Hoe gaat de behandeling?
Tijdens de operatie werken de oncologisch chirurg en de plastisch chirurg samen. De oncologisch chirurg verwijdert de borstkanker op een veilige manier. De plastisch chirurg kan daarna de ontstane ‘holte’ vullen en zorgen dat de borst een nette vorm houdt. Hiervoor kan doorgaans uit twee verschillende technieken worden gekozen, die afhankelijk zijn van de grootte en locatie van de tumor, de grootte van uw borst en uw wensen:
- Er kan weefsel in de borst zelf worden ‘verplaatst.’ Dit kan worden vergeleken met een borstverkleining of borstlift techniek (volume verplaatsing).
- Er kan weefsel uit de omgeving naar de borst worden verplaatst om de holte op te vullen (volume vervanging). Een voorbeeld hiervan is de plooi in uw flank (de zogenaamde LICAP-lap)
Wat zijn de voordelen van een borstsparende operatie of oncoplastische reconstructie?
Met deze techniek blijft uw eigen borst behouden en blijft de vorm van uw borst zo goed mogelijk.
Zijn er bijwerkingen van een borstsparende operatie of oncoplastische reconstructie?
Nadelen zijn, naast een infectie of een nabloeding, dat de littekens op of naast de borst wat uitgebreider kunnen zijn. Soms kan het cosmetisch resultaat, ondanks de inspanningen, toch tegenvallen. Het kan wenselijk zijn om later extra correcties uit te voeren voor ‘oneffenheden/deukjes’ of om betere symmetrie te krijgen. Voorbeelden zijn lipofilling (verplaatsen van vetcellen) of een borstverkleining aan de andere borst.
Wat is het resultaat?
Het eindresultaat is er pas ongeveer 3-6 maanden na de bestraling. Dan kan er gekeken worden of er nog een aanvullende correctie nodig zal zijn. Bestraling kan ook op de lange termijn effect hebben op een lichaamsdeel, zoals verkleuring van de huid en steviger aanvoelend weefsel.
Is deze behandeling verzekerd?
De behandeling door onze specialisten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig, met een digitale verwijzing wordt een afspraak automatisch ingepland.
Let op: Bij zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken.
Borstbesparende operatie bij borstkanker
- Duur behandeling 45 - 90 minuten
-
Download informatiefolder
Bekijk voor en na foto's
- Specialisten
Drs. E.A. van Amerongen
Dr. V. Sreetharan
Dr. P.Q. Ruhé