Over borstkanker
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen de diagnose borstkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. De ziekte verloopt bij iedereen anders. Maar dat er veel emoties op u afkomen en veel informatie over behandelingen te verwerken is, is bij bijna iedereen het geval.
Over borstkankerzorg in het Meander
In het Meander Centrum voor oncologische zorg is de zorg rondom borstkanker multidisciplinair georganiseerd. Er wordt intensief samengewerkt tussen de gespecialiseerde vakgebieden als de chirurgie, radiologie, oncologie en plastische chirurgie voor een optimaal behandelplan. Op basis van uw behandelplan kan een gesprek volgen met uw plastisch chirurg over de mogelijkheden van een borstreconstructie. Na dit gesprek kunt u een goede keuze maken of u wel of niet een borstreconstructie wilt.
Over borstreconstructie met siliconen prothese bij borstkanker
Bij een borstamputatie moet de borstklier en soms ook de tepel met tepelhof worden weggenomen. De huid is meestal niet betrokken kan dan worden behouden. De inhoud van de borst kan vaak direct na een amputatie worden gereconstrueerd met een siliconen prothese. Later kan zo nodig de tepel met tepelhof worden gereconstrueerd.
Hoe gaat de behandeling?
De oncologisch chirurg haalt de borstklier en soms ook de tepel met tepelhof weg. Er wordt zoveel mogelijk huid bespaard. De plastisch chirurg plaatst in dezelfde operatie de definitieve siliconen prothese óf er wordt gekozen voor het plaatsen van een ‘tissue expander’. Een tissue expander is een opblaasbare siliconen ballon die poliklinisch bijgevuld kan worden tot de gewenste grootte. In een tweede kleinere operatie, 3-6 maanden later, wordt deze vervangen door een definitieve siliconen prothese.
Wat zijn de voordelen van een borstreconstructie met siliconen prothese?
Een reconstructie met een prothese is een relatief eenvoudige manier van borstreconstructie. De operatietijd en het herstel is kort in vergelijking met een lichaamseigen reconstructie en er komen geen littekens buiten de borst. Voor sommige vrouwen, die niet voldoende weefsel van zichzelf hebben voor een lichaamseigen reconstructie, is er soms geen andere keuze dan een borstreconstructie met siliconen prothese.
Zijn er bijwerkingen van een borstreconstructie met siliconen prothese?
Een siliconen prothese heeft ook mogelijke nadelen en problemen. In het gesprek geven we uitgebreide toelichting en informatie hierover. De belangrijkste nadelen op korte termijn zijn het risico op een infectie of heroperatie. De belangrijkste nadelen op lange termijn zijn de risico’s op kapselverharding en heroperatie. Wanneer bestraling nodig is, worden siliconen protheses doorgaans afgeraden.
Ruptuur en zweten
Net als ieder medisch hulpmiddel kunnen ook borstprotheses kapot gaan. Ook uit intacte siliconenprotheses ontsnappen (“zweten”) siliconendeeltjes. De hoeveelheid is microscopisch en veel minder dan wat we gemiddeld binnen krijgen via cosmetica en voedsel. De Nederlandse, Europese en Amerikaanse inspecties voor volksgezondheid hebben vastgesteld dat er geen gezondheidsrisico’s zitten aan blootstelling aan medische graad siliconen. Toch blijft hierover discussie bestaan.
Breast Implant Illness (BII) of ASIA
Het zou kunnen dat een bepaalde groep vrouwen toch klachten krijgt van siliconen. Dit wordt Breast Implant Illness (BII) of ASIA syndroom genoemd. Het bestaan van deze ziekte is nog niet wetenschappelijk vastgesteld, maar ook niet uitgesloten. Mogelijk hebben vrouwen met meerdere allergieën ook meer risico op het ontwikkelen van deze klachten. Overweegt u een borstreconstructie met protheses maar hebt u meerdere allergieën? Maak dan een zorgvuldige afweging of dit voor u wel een goede keuze is. Meer informatie vindt u in de chirurgische bijsluiter. Lees deze al vóór uw eerste consult, zodat we u waar nodig extra informatie geven. Zo kunt u zelf de beste afweging maken of voor u een borstreconstructie met protheses voor u een goede keuze is.
Wat is het resultaat?
Vaak kan er een fraaie reconstructie worden gemaakt met een siliconen prothese. Het resultaat is na ongeveer 3-6 maanden goed zichtbaar. Dan kan er gekeken worden of er nog een aanvullende correctie nodig zal zijn. Bijvoorbeeld het ‘opvullen’ van deukjes met lipofilling of reconstructie van tepel en tepelhof.
Is een behandeling van een borstreconstructie met siliconen prothese bij borstkanker verzekerd?
De behandeling door onze specialisten wordt meestal vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig, met een digitale verwijzing wordt een afspraak automatisch ingepland.
Let op: Bij zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken.
Borstreconstructie met siliconen protheses bij borstkanker
- Duur behandeling 45-120 minuten
-
Download informatiefolder
Bekijk voor en na foto's
- Specialisten
Drs. E.A. van Amerongen
Dr. P.Q. Ruhé
Dr. V. Sreetharan