Over duimbasis artrose
Artrose is slijtage van een gewricht. Wanneer het gladde laagje gewrichtskraakbeen geleidelijk verdwijnt, komen de botdelen tegen elkaar te liggen. In de hand ontstaat vaak artrose in het basisgewricht van de duim. Vaak pas na het 40e levensjaar en vaker bij vrouwen. Artrose veroorzaakt pijnklachten bij alledaagse dingen als sleutels omdraaien en een potje openen. Over de jaren verergert de artrose en daarmee neemt de pijn toe en de kracht in de hand af.
Hoe gaat de behandeling?
De behandeling is in eerste instantie gericht op vermindering van de klachten door handtherapie/oefentherapie, spalken/braces en corticosteroïd injecties. Wanneer dit niet meer helpt kan een operatie volgen. Het versleten handwortelbeentje bij de duimbasis wordt dan verwijderd.
Wat zijn de voordelen van een duimbasis behandeling?
Het belangrijkste effect van de behandeling is pijnvermindering. Daardoor wordt het uitvoeren alledaagse dingen weer makkelijker.
Zijn er bijwerkingen van een duimbasis behandeling?
Soms verdwijnt de pijn niet volledig na een operatie of ontstaat er een andere, beter te verdragen, pijn. De belangrijkste risico’s van de operatie zijn een infectie, een nabloeding, enig krachtsverlies en een gevoelig litteken.
Wat is het resultaat?
Na de operatie is er gipsbehandeling van 2-4 weken, gevolgd door intensief handtherapie van 3 maanden. Dan wordt de belastbaarheid van de duim opgebouwd. Er wordt doorgaans een eindresultaat behaald na 6 maanden. De pijn is dan verdwenen of aanzienlijk verbeterd.
Is de behandeling verzekerd?
De behandeling van hand- en polsklachten door onze specialisten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig, met een digitale verwijzing wordt een afspraak automatisch ingepland.
Let op: Bij zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken.