Over de mallet vinger
Een mallet vinger ontstaat vaak na een directe klap op het eindkootje van een gestrekte vinger. Dit kan voorkomen bij het vangen van een bal of het instoppen van het bed. De strekpees scheurt van het laatste kootje af. Soms kan ook een stukje bot afscheuren. Het topje van de vinger hangt dan en kan niet meer actief worden gestrekt.
Hoe gaat de behandeling?
Meestal wordt de malletvinger behandeld met een op maat gemaakte spalk via de gipskamer van het ziekenhuis of via uw handtherapeut. Het is erg belangrijk voor het uiteindelijke resultaat dat de vinger gedurende 6-8 weken continu gestrekt blijft. Soms wordt er gekozen voor een operatie waarbij het bot of de pees wordt hersteld.
Wat zijn de voordelen van een mallet vinger behandeling?
Het belangrijkste is om de ‘balans’ van de vinger te herstellen en verdere kromstand van de vinger te voorkomen (‘swanneck’). Meestal heeft de behandeling met de spalk heeft de voorkeur. Wanneer dit niet mogelijk is of de behandeling met de spalk heeft te weinig effect gehad, dan kan er geopereerd worden. Uw plastisch chirurg kan vertellen wat in uw situatie de beste behandeling is.
Zijn er bijwerkingen van een mallet vinger behandeling?
- Bijwerkingen van een spalk zijn stijfheid, drukplekken of onvoldoende effect.
- Bijwerkingen van een operatie zijn stijfheid, onvoldoende effect of een infectie.
Wat is het resultaat?
Het is vrij gebruikelijk dat de vinger weer iets gaan ‘hangen’ na de behandeling. Tot ongeveer 10-15 graden is dit normaal en heeft u daar doorgaans geen last van. Soms lukt het laatste stukje buigen ook niet helemaal meer.
Is de behandeling verzekerd?
De behandeling van hand- en polsklachten door onze specialisten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts nodig, met een digitale verwijzing wordt een afspraak automatisch ingepland.
Let op: Bij zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken.