Over de skiduim
De skiduim komt veel voor, niet alleen bij ski-ongevallen. Een stevige band (Ulnair Collateraal Ligamant) aan de binnenzijde van het middelste duimgewricht wordt verrekt of scheurt. Dit kan acuut zijn door een harde kracht waarbij de duim naar buiten wordt getrokken of chronisch door geleidelijk verslappen van de band door herhaaldelijke bewegingen. In beide gevallen kan een instabiel gewricht ontstaan met pijnklachten en kracht.
Hoe gaat de behandeling?
Soms komt er bij een acute skiduim ook een botbreuk voor, daarom is het belangrijk dat er een röntgenfoto wordt gemaakt. Wanneer de gewrichtsband nog op de juiste plaats ligt, is een gipsbehandeling voor 4 weken nodig met daarna een afneembare spalk en handtherapie voor 3 maanden. Wanneer de band niet meer op zijn plek ligt, wordt een operatie geadviseerd. Hierna is dezelfde nabehandeling nodig.
Wat zijn de voordelen van een skiduim behandeling?
Een directe en goede behandeling kan ervoor zorgen dat uw duim weer stabiel wordt.
Zijn er bijwerkingen van een skiduim behandeling?
Bijwerkingen bestaan uit stijfheid of niet voldoende stabiliteit, infectie, nabloeding, een gevoelig litteken en gevoelloosheid rondom het litteken van de operatie.
Wat is het resultaat?
Een tijdige en adequate behandeling heeft voor de meeste mensen een goede prognose.
Is de behandeling van een skiduim verzekerd?
De behandeling van hand- en polsklachten door onze specialisten vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw huisarts of specialist (of vanuit de Spoedeisende Hulp) nodig, met een digitale verwijzing wordt een afspraak automatisch ingepland.
Let op: Bij zorg die onder de basisverzekering valt, moet u eerst uw eigen risico opmaken.