Een nabloeding (bloeden van of uit het operatiegebied) of een wondinfectie zijn de meest voorkomende complicaties van een borstvergroting met protheses, ook al komen ze zelden voor. Van een borstvergroting zijn er ook specifieke complicaties en nadelen bekend. Hieronder staan deze opgesomd:
Nabloeding
De meest voorkomende complicatie na een borstvergroting is een nabloeding (een kans van 1-2%). U krijgt dan extra zwelling en pijn. Een nabloeding gebeurt meestal binnen de eerste uren na de operatie. Als er sprake is van nabloeding, moet u opnieuw geopereerd moeten worden om het bloed te verwijderen en het bloeden te stoppen. Een nabloeding is met een operatie goed te verhelpen.
Infectie
In de loop van één tot twee weken zou u ziek kunnen worden als teken van een infectie rond de prothese. De kans hierop is klein, maar nooit totaal afwezig. In geval van een infectie moet de prothese verwijderd worden en de wond gespoeld. U moet dan enige maanden wachten om opnieuw een borstvergroting te kunnen ondergaan.
Kapselcontractuur
Het lichaam vormt een dun bindweefselkapsel om de prothese. Dit kapsel gedraagt zich niet bij iedereen hetzelfde. Bij een deel van de vrouwen wordt het kapsel dikker en harder. Dit noemt men een kapselcontractuur. Hierdoor kunnen de borsten een minder fraaie vorm krijgen. Ze voelen dan onnatuurlijk en stug aan en kunnen pijnlijk zijn. Soms is dan een nieuwe operatie noodzakelijk.
Ruptuur en zweten
Net als ieder medisch hulpmiddel kunnen ook borstprotheses kapot gaan. Al onze protheses zijn gevuld met een cohesieve gel waardoor de siliconen na een eventuele scheur in het omhulsel beter bij elkaar blijven dan vroeger. Ook uit intacte siliconenprotheses ontsnappen (“zweten”) siliconendeeltjes. De hoeveelheid is microscopisch en veel minder dan wat we gemiddeld binnen krijgen via cosmetica en voedsel. De Nederlandse, Europese en Amerikaanse inspecties voor volksgezondheid hebben vastgesteld dat er geen gezondheidsrisico’s zitten aan blootstelling aan medische graad siliconen. Toch blijft hierover discussie bestaan.
Breast Implant Illness (BII) of ASIA.
Het zou kunnen dat een bepaalde groep vrouwen toch klachten krijgt van siliconen. Dit wordt Breast Implant Illness (BII) of ASIA syndroom genoemd. Het bestaan van deze ziekte is nog niet wetenschappelijk vastgesteld, maar ook niet uitgesloten. Mogelijk hebben vrouwen met meerdere allergieën ook meer risico op het ontwikkelen van deze klachten. Overweegt u een borstvergroting met protheses maar hebt u meerdere allergieën? Maak dan een zorgvuldige afweging of dit voor u wel een goede keuze is. Lees voor meer informatie de chirurgische bijsluiter.
Ongelijkheid
Er kan een ongelijkheid (asymmetrie) van de borsten ontstaan doordat de protheses te hoog, te laag of te ver uit elkaar zijn geplaatst. Wanneer dit het directe resultaat van de eerste operatie is, zullen we dit kosteloos voor u herstellen.
Zichtbaarheid
Een borstprothese is altijd voelbaar en/of iets zichtbaar. Wanneer u dat absoluut niet wilt, kunt u beter geen borstvergroting met een prothese laten uitvoeren.
Verminderde gevoeligheid tepels
De tepels kunnen na de operatie zowel gevoeliger als minder gevoelig zijn, doordat zenuwen naar de tepel zijn geïrriteerd bij het maken van een holte voor het implantaat. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval.
Lange termijn effecten als verschuiving, draaiing.
De prothese kan op termijn uitzakken of juist naar boven schuiven. Dit kan met een hersteloperatie gecorrigeerd worden, maar valt niet onder onze garantie. De reden hiervoor is dat dit meer met uw weefselkwaliteit te maken heeft dan met de technische uitvoering van de operatie.
Ook is draaiing mogelijk van een anatomisch gevormde prothese of een draaiing van een rond gevormde prothese ‘achterstevoren’. Soms kan de plastisch chirurg dit zonder operatie eenvoudig voor u oplossen met een handdraaibeweging. Lukt dit niet dan zal een operatie moeten worden uitgevoerd. Helaas is dit ook voor eigen rekening.
Littekens
Om verkleuring van de littekens te voorkomen dient u ongeveer zes maanden lang de littekens goed tegen zon te beschermen. Dit doet u door niet in de directe zon te gaan of een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor te gebruiken. De zonnebank wordt afgeraden.
Na de borstvergroting heeft u littekens. Meestal zitten deze in de plooi onder de borst. Ze vallen hierdoor meestal nauwelijks op. Hoe mooi of lelijk de littekens worden is nooit te voorspellen. De littekens zijn in het begin vurig en rood. Na verloop van tijd verbleken de littekens. De uiteindelijke littekens zijn onder andere afhankelijk van uw aanleg tot littekenvorming en van de tijd. Als de littekens erg rood en dik worden en blijven, kan een littekencorrectie of nabehandeling met siliconenpleisters wellicht uitkomst bieden.
Tegenvallend resultaat
Wij proberen voor de operatie zo goed mogelijk te bepalen of wij uw verwachtingen op een veilige manier kunnen realiseren en doen ons uiterste best de operatie zo goed mogelijk uit te voeren. Het resultaat van operaties is helaas nooit te garanderen.
Lees voor meer complicaties van borstprotheses verder de chirurgische bijsluiter.